Cephede ısı yalıtımının rolü

by CK Yapı Yalıtım

Cephelerdeki ısı yalıtımı, bir binanın konfor ve rahatlığının sağlanmasında önemli bir role sahiptir . Bu nedenle bu çözüm, bina yenilemede en yaygın kullanılan sürdürülebilir seçeneklerden biri olan muhafazadaki verimliliğiyle öne çıkıyor.

Günümüz piyasasında oldukça popüler olan bu trend hakkında tüm detayları bu yazımızda sizlere sunuyoruz.

En iyi yalıtım malzemeleri nelerdir?


Bir malzemenin cepheler için iyi bir yalıtım malzemesi olabilmesi için karşılaması gereken temel gereksinimler, düşük iletkenliğe ve yüksek ısıl dirence sahip olmak, belirli bir düzeyde ses yalıtımı sağlamak ve iyi bir yangına karşı dirence sahip olmaktır; ancak sürdürülebilirlik gibi diğer hususların da dikkate alınması gerekir. dikkate alınmıştır.

Aşağıda cephe yalıtımı için en iyi ve en yaygın kullanılan yalıtım malzemelerinin hangileri olduğunu göreceğiz.

  • Mineral yün: Hem cam hem de taş yünü minerallerden, cam elyafı için silis kumundan ve taş yünü için bazaltik kayalardan yapılır. Binaların ısı yalıtımında en yaygın kullanılan malzemelerdir ve her ikisinin de pek çok ortak özelliği vardır: Sürdürülebilirdirler, çok yönlüdürler ve dayanıklılıkları 50 yılı aşabilir.

  • Doğal mantar: Düşük gözenekliliğe sahip bir malzeme olan mantar, inşaat dünyasında ısı, ses ve titreşim yalıtkanı olarak yaygın şekilde kullanılmaktadır. Üstelik üretimi tamamen sürdürülebilir.

  • Poliüretan: Projeksiyon veya enjeksiyonla uygulanabilen bir yalıtım malzemesidir. Köpük olarak oldukça hafif ve hafif bir malzemedir. Mükemmel ısı ve ses yalıtım özelliklerine ek olarak poliüretanın kullanımı ve kurulumu kolaydır ve karmaşık geometrilere sahip alanlarda uygulanabilir.

  • Genişletilmiş Polistiren (EPS): Genişletilmiş polistiren, inşaatlarda cephelerde, duvarlarda, çatılarda ve zeminlerde ısı yalıtkanı olarak yaygın olarak kullanılan sentetik bir malzemedir. Özellikle su geçirmezlik özelliği ile ön plana çıkmaktadır.

  • Ekstrüde Polistiren (XPS): Genişletilmiş polistirene çok benzer ancak neme, ağırlığa ve deformasyona karşı daha dayanıklıdır. Ekstrüde polistiren cepheler ve çatılar için uygundur.

  • Selüloz elyafı: Geri dönüştürülmüş kağıttan üretilen selüloz, kullanılabilecek en çevre dostu yalıtım malzemesidir. Sadece çok iyi termal ve akustik performans sunmakla kalmaz, aynı zamanda yangın geciktirici, böcek ilacı ve mantar önleyici özelliklere de sahiptir. Selüloz elyafı şişirme tekniklerinde en yaygın kullanılan malzemelerden biridir.

Cepheler için en iyi yalıtım nedir?


Şu anda piyasada farklı ısı yalıtım çözümleri bulunmaktadır ve bunların seçimi, her inşaat sahasının özel koşullarına ve ulaşılacak hedeflere bağlı olacaktır.

Genel olarak konuşursak, bunlar en öne çıkan sistemlerdir:

Dış ısı yalıtımı

Yalıtım açısından en etkili çözüm olup, binalara katma değer sağlayarak, onların imajını ve dayanıklılığını artırır. Bunlar en yaygın kullanılanlardır:

  • Havalandırmalı cephe: Bu, dış duvara bir yalıtım katmanını ve içinden havanın konveksiyonla dolaştığı bir oda tarafından yalıtımdan ayrılan koruyucu bir tabakayı destekleyen metal bir yapıyı sabitleyen bir sistemdir. Bu sistemin başlıca avantajları ısı köprülerini azaltması, cepheyi rüzgar, yağmur ve kirlilikten koruması, yoğuşma ve nem sorunlarını ortadan kaldırmasıdır.

  • ETICS (Dışarıdan Isı Yalıtım Kompozit Sistemi): Cephe dışına monte edilmek üzere tasarlanmış ve birkaç katmandan oluşan bir sistemdir. Ana katman, yalıtım panellerini içeren katmandır, ancak daha iyi sabitleme ve su yalıtımı için diğer katmanlar eklenir. Yapıştırılarak veya mekanik olarak sabitlenebilir. Yalıtım ihtiyaçlarına bağlı olarak farklı kalınlıklarda monte edilebilir.
  • Sprey Poliüretan Köpük: Bu geçici çözüm , bitişikteki bir binanın yıkılmasından sonra açığa çıkan cephelerde kullanılır. Bu tip cephelerde ciddi su ve ısı yalıtımı sorunları olduğundan, yeni bina inşa edilene kadar poliüretan köpük püskürtülür ve ardından bir kat dış cephe boyası veya poliüretan elastomer uygulanır.

İç ısı yalıtımı

Bunlar genellikle hızlı müdahalelerdir ve binanın her odasında ayrı ayrı gerçekleştirilebilme avantajına sahiptirler. Ancak evin içindeki kullanışlı yüzey alanını azaltabilirler, ısı köprülerini ortadan kaldıramazlar ve dış duvar ile döşeme levhaları arasındaki derzleri yalıtamazlar. En sık kullanılanlar şunlardır:

  • Oda enjeksiyonu: Binanın dış cephe görünümünün değiştirilmesi istenmediği durumlarda bu sistem bir alternatiftir. Duvarların hava odasının içine yalıtım olarak poliüretan köpük, mineral yün veya selüloz enjekte edilmesinden oluşur. Ekonomik bir çözüm olmasına rağmen yalıtımın yeknesaklığını garanti edememe dezavantajına sahiptir.
  • İç duvarda: Yenileme cephe yerine binanın içinden yapılır. Bu amaçla genleştirilmiş poliüretan veya mineral yünden yapılmış bir duvar kaplaması kullanılır ve kaplama genellikle alçı levhadan yapılır, böylece duvarların kalınlığı yaklaşık 5 cm artabilir.

Havalandırmalı cephelerde alüminyum kompozit panel kullanımı


Açıkçası, alüminyum kompozit panel cepheler son yıllarda bir trend haline geldi. Bu malzemenin havalandırmalı cephelerde kaplama olarak seçilmesi, yüksek mukavemeti, yapısal hafifliği, kolay kurulumu, çok sayıda tasarım olanağı nedeniyle idealdir ve ayrıca karbon ayak izini azaltma açısından en sürdürülebilir malzemelerden biridir.

Çözüm


Kısacası bina yenileme çalışmalarında ısı yalıtımının iyileştirilmesi son yıllarda yoğun talep gören bir trend. Ancak doğru malzeme ve sistemin seçimi esas olarak binanın ihtiyaçlarına bağlıdır.