OSB Levha Nedir?

OSB levha, Yönlendirilmiş şerit levha (OSB), belirli yapıştırıcıların eklenmesi ve daha sonra belirli yönlerde ağaç şeritlerinin (pulların) sıkıştırılmasıyla oluşturulan, sunta levhaya benzer şekilde tasarlanmış bir ahşap türüdür. OSB, inşaatta özellikle yük taşıma uygulamaları için uygun olan elverişli mekanik özelliklere sahip bir malzemedir. Günümüzde özellikle son 10 yıldır yapısal panel pazarının % 66’sını yöneten kontraplak tan daha popüler bir hale gelmeye başlamıştır.

OSB Levha Kullanım Alanları

Osb Levha nedir

Osb Levha nedir

OSB Levha Kullanım Alanları

OSB Levha Kullanım Alanları

  

Yüksek mekanik özellikleri ve tellerin paneller içindeki yönlendirilmesi nedeniyle, OSB özellikle inşaat sektörü uygulamalarında kullanıma uygundur ve döşeme, çatı katlama ve duvar kaplama için yaygın olarak kullanılmaktadır, ancak burada geniş bir uygulama alanı da bulunmaktadır. Odun esaslı panel ürünü olarak OSB kullanılabilir.

OSB levhanın farklı modelleri vardır. Farklı sektörlerde ve farklı çevresel koşullar için ürünün farklı sınıfları mevcuttur. OSB, kontrplak gibi aynı uygulamaları ve kullanım koşullarını karşılayabilen, hassas, mühendislik özelliğine sahip bir üründür. Bazı durumlarda daha ince bir OSB panel üretimi olabilir bu ürünler genellikle maliyetleri azaltmak için kullanılabilir. Büyük OSB paneller ayrıca endüstriyel ambalajlar için, yer döşemelerinde ve palet üstlerinde kullanılır.

  • Duvar kaplamaları
  • Çatı Kaplama
  • Döşeme
  • Dekorasyon
  • Sahne Dekoru Üretiminde
  • Reklam Panolarında

Gibi bir çok marangozluk işinde farklı alanda kullanılmaktadır. Dayanıklılığı ile bilinen OSB levha fiyatları ise oldukça uygundur. Bayou olarak OSB levha tedarikini Türkiye’den tüm dünyaya sağlamaktayız. Bayou Türkiye’nin en iyi Kontrplak& Plywood & OSB Levha tedarikçisi firmadır.

OSB (Oriented Strand Board), sentetik bir reçine ile birbirine yapışan ahşap tellerden oluşan mühendislik ahşap esaslı bir paneldir; ipler katmanlar halinde birbirine bastırılır. Dış katmanlarda iplikler genel olarak uzunlamasına panel uzunluğuna göre yönlendirilirken, orta katmanda iplikler genellikle çapraz bir yönde bulunur.

OSB Levha kurumadan sonra, bu iplikler bir sentetik reçine bağlayıcısı ile püskürtülür. Tipik olarak kullanılan reçine türleri, hepsi neme dirençli ve bağlayıcı olan;

  • Fenol formaldehit (PF),
  • Melaminle güçlendirilmiş Üre Formaldehit (MUF) veya
  • İzosiyanat (PMDI) içerir.

Avrupa’da bağlayıcıların bir kombinasyonunun kullanılması yaygın bir yöntemdir, tipik olarak PMDI çekirdekte ve MUF yüz katmanlarında kullanılır ve bu panelin yüzeyine parlak bir görüntü kazandırırken basın çevrimlerini azaltma avantajına sahiptir.

OSB Levha Ölçüleri Nedir?

  • OSB Levha boyutu sabitken levha kalınlıkları değişebilmektedir.
OSB Levha BoyutlarıOSB Levha Kalınlıkları
 9 mm
 10 mm
 11 mm
122cm x 244 cm12 mm
 15 mm
 18 mm
 22 mm
 25 mm

OSB Levha Yüzey Kalitesi

  • OSB Levha yüzey kalitesi güçlü ve suya dayanıklıdır.

Bir OSB Levha içerisindeki her bir elyaf veya odun parçası, bitmiş ürüne üstün dayanıklılık ve su geçirmezlik sağlamak için tasarlanmış bir reçine kokteyli ile doyurulur. Bu tip bir yapı OSB’yi inanılmaz derecede güçlü bir malzeme yapıyor. OSB, Birçok durumda, yük taşıma uygulamaları için derecelendirilmiştir (OSB derecesine bağlı olarak). Bu tip tahta, çatı, alt zemin veya duvar gibi su yalıtım sistemlerinde kullanım için mükemmel bir malzemedir.

OSB nispeten geniş ve uzun ahşap tellerinin birleşimi olarak kolaylıkla tanımlanır. Yüzey ipliklerinin yönlendirilme şekli özellikle küçük kesilmiş panel parçalarında, her zaman görsel olarak belirgin değildir. OSB Levhanın en önemli özelliği tellerin geometrisi ve panel içindeki yönelimleri ile doğrudan ilişkili olan mekanik performans alanında yatmaktadır. OSB nispeten geniş ipliklerden oluşmaktadır. Yüzeyi pürüzsüzdür ve OSB’ye özgü estetik karakteri kaybetmeden yüzey kalitesi zımparayla daha da geliştirilebilir.

OSB, kullanılan ahşap türüne göre, kullanılan reçine sistemi ve sıkıştırma koşullarına bağlı olarak hafif saman renginden orta kahverengiye göre farklı renklerde olabilmektedir. OSB Levhanın en büyük özelliklerinden birisi de Hiçbir bıçak ağzı, çekirdek boşlukları ya da zayıf noktaları içermemesidir.

Yoğunluk, kütle ve tabaka boyutu

OSB Panel yoğunluğu (ve dolayısıyla panel kütlesi), ürüne bağlı olarak, kereste türlerinden ve imalat sürecinden etkilenerek değişir. Tipik OSB Panel yoğunluğu 600-680kg / m dir. Böylece, örneğin;

  • 2400 x 1200 x 12mm OSB panel yaklaşık 20 kg ağırlığında olacaktır.

OSB Panel boyutları yaygın olarak mevcut 2440mm x 1200mm, 2440mm x 1220mm ve 2500mm x 1250mm kalınlıkları 6mm ila 40mm arasındadır.

  • Müşteri talebine göre OSB Levha & Panel ölçüleri değişebilmektedir. Özel ölçü üretim yapılabilmektedir.

OSB Levha Kalite Şartnamesi

İnşaatta kullanılan OSB’nin Avrupa İnşaat Ürünleri Yönergesi gerekliliklerini yerine getirdiğini göstermek yasal bir gerekliliktir. Bu yasal gereklilik, ulusal yapı yönetmeliklerine yazılmıştır. İmalâtçılar, OSB’nin EN 13986 “İnşaatta Kullanılmak Üzere Ahşap esaslı paneller – Özelliklerin, uygunluğun ve işaretlemenin değerlendirilmesi” standardına uygun olduğunu göstermek suretiyle yasal gerekliliklere uyumunu gösterecektir.

OSB Levha çeşitleri 4 başlık altında incelenmektedir. Mekanik performansı ve neme karşı nispi direnç açısından bu çeşitler EN 300’de tanımlanmıştır. Bunlar:

OSB Levha Çeşitleri Nelerdir?

  • OSB 1 – Kuru ortamda kullanılmak üzere, iç teçhizatlara (mobilya dahil) yönelik genel amaçlı panolar ve levhalarda kullanılır.
  • OSB 2 – Kuru ortamda kullanılmak üzere yük taşıyıcı levhalar
  • OSB 3 – Nemli koşullarda kullanılmak üzere yük taşıyıcı levhalar
  • OSB 4 – Nemli koşullarda kullanılmak üzere ağır iş yük taşıyıcı levha olarak kullanılmaktadır.

OSB vs Kontrplak

 

  • OSB Kontrplaktan daha düşük maliyetlidir.
  • Ortalama olarak OSB, standart kontrplaktan % 10-15 daha ucuzdur.
  • OSB veya kontrplak miktarı düşünüldüğünde, bir ev inşa etmek için satın alınan OSB levha ile bu tasarruf yüzlerce hatta binlerce dolar tutarındadır.
  • OSB daha düzenli bir yoğunluğa sahiptir.
  • Bir kontrplak tabakası 6-7 kat kalın olabilir, OSB daha çok katmanın sıkıştırılmasından dolayı bu miktarın iki katını içermektedir.
  • Daha fazla güçlü bir yapıya sahiptir OSB levha.
  • Katmanların sayısı ve bunları sıkıştırmak için kullanılan reçineler nedeniyle, OSB kontrplak muadilinden yapısal olarak daha güçlüdür.

Kontrplak ve yonga levha (OSB) arasındaki en temel farklardan biri bileşimlerinde yatmaktadır. Kontrplak, ince tabaka halinde çapraz lamine kaplamadan yapılır ve ısı ve basınç altında bir araya getirilir. Öte yandan bir sunta, ismine sadıktır: Sunta, birbirine yapıştırılmış, daha sonra ısı altında preslenmiş olan parçacıklardan veya odun parçalarından oluşan düz bir tahtadır.

Hangisini işlemek daha kolaydır?

Kontrplakları yerine çekiçle veya vidaladığınızda, daha güçlü çapraz tanecikli deseni nedeniyle tırnakların ve vidaların sabitleneceğinden emin olabilirsiniz. Bu arada, yonga levhalarının daha yumuşak ve daha kırılgan bileşimi tırnaklara ve vidalara iyi dayanamayabilir ve parçalara ayrılabilir.

Kontrplak levhalar da parçacık levhalardan çok daha hafiftir. Bölgeden bölgeye veya zeminden zemine taşınmaları daha kolaydır. Ağırlık aynı zamanda bir duvar dolabı ya da tekerlekli bazı mobilyalar yaparken de önemlidir. Daha ağır olmak, yalnızca duvar panellerinden yapılmış duvar dolapları veya tekerlekli mobilyalar kendi ağırlığı altında çökebilir.

Kazanan: Kontrplak

Hangisi neme daha dayanıklıdır?

Önemli miktarda neme maruz kalabilecek bir proje üzerinde çalışırken, OSB yerine kontrplak kullanmanız en iyisidir.
Kontrplak tam olarak su geçirmez olmasa da – deniz kontrplakları gerçek anlamda yakın olsa da – parçacık levhaları kolayca şişer ve nem ile genişledikçe daha da kötüleşir. Bu olduğunda, OSB de güçlerinin çoğunu kaybeder. Daha da kötüsü, nemle şişmiş parçacık levhaları ağırlaşır ve bu da güvenlik risklerini artırır.

Kazanan: Kontrplak

Daha fazla bütçe dostu hangisi?

Tüm avantajları için kontrplak OSB üzerinde daha ucuz mobilya üreticileri ve ev sahipleri arasında oldukça popüler. Normalde, OSB fiyatları kontrplak veya masif ahşaptan yaklaşık yarısı veya hatta daha azıdır. Görünüşe göre, fiyat hala ahşap ürünler içeren herhangi bir projeye girerken en büyük hususlardan biridir.

Kazanan: OSB

Çevreye dost olan hangisi?

Kesinlikle, kontrplak çevre dostu bir üründür. Öyle ki, OSB da fazla çevre dostu bir üründür. Bunun nedeni, parçacık panolarının diğer kereste ürünlerinin hurdaları kullanılarak yaratılmasından kaynaklanmaktadır. Diğer taraftan kontrplak, taze keresteden kaplama gerektirir. OSB üretildiğinde ağaçların fazladan kesilmesi gerekmemektedir.

Kazanan: OSB

Değerlendirme

Tüm avantajları göz önüne alındığında, kontrplak ve OSB arasındaki bir maçın galibi kontrplaktır. Son olarak, projeniz için kontrplak veya OSB kullanmanız, ihtiyacınız olan şey ile neye mal olabileceğiniz arasında bir denge oluşturmaya bağlıdır. Uzun süreli ise ona göre bir malzeme seçimi elzemdir.Son bir öneri ise daima uzun vadeli düşünün – projenizin gerekli ömrü nedir? Artık projenize daha yakından bakabilir, kontrplak ve OSB avantajlarını ve dezavantajlarını göz önünde bulundurabilirsiniz.

Neden Bizi Seçmelisiniz?

CK Yapı Yalıtım ile çalışarak, binanızın dış cephesini güzelleştirmek ve enerji tasarrufu yapmak için doğru kararı vermiş olursunuz.

Deneyimli Uzman Ekibimiz

Yılların tecrübesine ve uzmanlığına sahip ekibimiz, en karmaşık projeleri bile başarıyla tamamlayabilecek yetkinliğe sahiptir.

Kapsamlı Hizmetler

Dış cephe boya, dış cephe kaplama, su ve ısı yalıtımı, mantolama, shingle ve kiremit çatı, çatı yalıtımı ve aktarma, çatı tamiri, yağmur oluk sistemleri, çelik ve ahşap çatı konstrüksiyonu, malzeme satışı ve ses yalıtımı gibi çok çeşitli hizmetler sunuyoruz.

Yüksek Kaliteli Malzemeler

Projelerimizde en yüksek kaliteli malzemeleri kullanıyoruz. Dayanıklı, uzun ömürlü ve estetik açıdan hoş olan bu malzemeler sayesinde, binalarınızın dış cephelerinin kusursuz görünmesini ve uzun yıllar boyunca korunmasını sağlıyoruz.

Güvenilir ve Hızlı Hizmet

Projelerimizi zamanında ve taahhüt ettiğimiz şekilde tamamlarken, her zaman en yüksek kalite standartlarını da koruyoruz. Müşterilerimizle açık ve şeffaf bir iletişim kurarak, tüm süreç boyunca onları bilgilendiriyoruz.

Keşif Randevusu Alın
CK Yapı Yalıtım Farkını Deneyimleyin!

CK Yapı Yalıtım ile binanızın ücretsiz keşfini yaptırın!

Uzman ekibimiz, binanızın keşfini yaparak ihtiyacınız olan yalıtım türünü ve gerekli malzemeleri belirler. Ayrıca, size en uygun fiyat teklifini de sunarız.

Bize Ulaşın

Müşteri odaklı hizmet veriyoruz . Lütfen arayın ve isteğiniz doğrultusunda projelerinize karar verelim.